Bahan untuk crush :
• 2 cawan tepung gandum
• 1/4 cawan gula halus
• 1/2 teaspoon baking powder
• 1/4 teaspoon garam
• 1/2 cawan butter
• 2 biji telur
Cara membuat crush :
1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.
2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.
Bahan untuk filling :
• 1 cawan susu cair
• 4 biji telur
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan air
• 1 tbs tepung kastard
• 1/2 tsp vanilla essence
Cara membuat filling :
1. Pukul gula dan telur.
2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.
3. Mas tapis bancuhan filling tadi.
4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.
5. Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan