Resepi #27 Pavlova


Bahan2

4 biji putih telur
3/4 cwn gula pasir halus
1 tbsp tepung jagung
1 tsp cuka
sedikit esen vanila

Cara2

1. Panaskn oven pd suhu 180'C

2. Pukul putih telur hgga berbuih & masukkn gula 1 sudu besar per 1 sudu besar. Pukul hgga bertanduk

3. Masukkn tepung jagung & kaup-balikkan

4. Masukkn cuka & esen vanila. Kaup-balikkn hgga sebati

5. Masukkn adunan yg dh siap ke dlm piping bag & paipkn dlm papercup. Paipkn setakat 1/2 paras papercup. Gunakan papercup yg agak keras. Masukkn dlm oven & tutup pintu oven. Turunkn suhu kepada 130'C & bakar selama 1 jam 15 minit

Pavlova dikira masak bila bahagian luar dia merekah. Biar pavlova dlm oven ngn pintu oven terbuka sedikit. Biar hgga tray pavlova tu sejuk. Keluarkn pavlova dr oven & biar btol2 sejuk baru buh topping

Topping 

Bahan2

1/2 tsp gelatin cairkn dgn 1 sudu besar air suam
150ml whipping cream.. BUKAN non-dairy whipping cream tau
1 - 2 tbsp gula pasir halus.. x yah manis sgt sbb pavlova dh manis
Sedikit buah-buahan segar dipotong dadu

Cara2

1. Masukkn whipping cream dlm mangkuk & masukkn mangkuk bersama besi mixer ke dlm fridge. Biar hgga benda2 ni sejuk

2. Kuarkn mangkuk whipping cream & pukul whipping cream hgga kental. Apabila kita angkat mixer, adunan akan jatuh meninggalkn jejak. Tutup mixer

3. Sudukn whipping cream atas pavlova & hias ngn potong buah-buah segar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan