Bahan2
4 biji putih telur
3/4 cwn gula pasir halus
1 tbsp tepung jagung
1 tsp cuka
sedikit esen vanila
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 180'C
2. Pukul putih telur hgga berbuih & masukkn gula 1 sudu besar per 1 sudu besar. Pukul hgga bertanduk
3. Masukkn tepung jagung & kaup-balikkan
4. Masukkn cuka & esen vanila. Kaup-balikkn hgga sebati
5. Masukkn adunan yg dh siap ke dlm piping bag & paipkn dlm papercup. Paipkn setakat 1/2 paras papercup. Gunakan papercup yg agak keras. Masukkn dlm oven & tutup pintu oven. Turunkn suhu kepada 130'C & bakar selama 1 jam 15 minit
Pavlova dikira masak bila bahagian luar dia merekah. Biar pavlova dlm oven ngn pintu oven terbuka sedikit. Biar hgga tray pavlova tu sejuk. Keluarkn pavlova dr oven & biar btol2 sejuk baru buh topping
Topping
Bahan2
1/2 tsp gelatin cairkn dgn 1 sudu besar air suam
150ml whipping cream.. BUKAN non-dairy whipping cream tau
1 - 2 tbsp gula pasir halus.. x yah manis sgt sbb pavlova dh manis
Sedikit buah-buahan segar dipotong dadu
Cara2
1. Masukkn whipping cream dlm mangkuk & masukkn mangkuk bersama besi mixer ke dlm fridge. Biar hgga benda2 ni sejuk
2. Kuarkn mangkuk whipping cream & pukul whipping cream hgga kental. Apabila kita angkat mixer, adunan akan jatuh meninggalkn jejak. Tutup mixer
3. Sudukn whipping cream atas pavlova & hias ngn potong buah-buah segar
— dengan Maksu Makyan,Amy Abdul, Rohaya Che Hassan dan Shanida Iedaelena.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan