TEPUNG PELITA
==============
BAHAN LAPISAN BAWAH:
120 gm tepung beras
240 gm gula pasir
1 liter air | termasuk air daun pandan
BAHAN LAPISAN ATAS:
90 gm tepung beras
200 ml santan
750 ml air
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat lapisan bawah, larutkan tepung dengan air. Kemudian masukkan gula.
2. Masukkan ke dalam periuk, masak di atas api yang sederhana. Sentiasa dikacau sehingga mendidih.
3. Setelah itu, tuangkan ke dalam kelonsong daun pisang. Ia hendaklah dituang separuh ukuran kelonsong saja. Biarkan sejuk seketika. Ketepikan.
4. Untuk membuat bahan lapisan atas pula, larutkan tepung bersama santan dan air.
5. Masukkan sedikit garam. Kacau rata dan masukkan ke dalam periuk.
6. Masak di atas api yang sederhana. Sentiasa dikacau sehingga mendidih.
7. Akhir sekali, tuang ke atas bahan lapisan bawah tadi. Biarkan sejuk dan bolehlah dihidang.
==============
BAHAN LAPISAN BAWAH:
120 gm tepung beras
240 gm gula pasir
1 liter air | termasuk air daun pandan
BAHAN LAPISAN ATAS:
90 gm tepung beras
200 ml santan
750 ml air
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat lapisan bawah, larutkan tepung dengan air. Kemudian masukkan gula.
2. Masukkan ke dalam periuk, masak di atas api yang sederhana. Sentiasa dikacau sehingga mendidih.
3. Setelah itu, tuangkan ke dalam kelonsong daun pisang. Ia hendaklah dituang separuh ukuran kelonsong saja. Biarkan sejuk seketika. Ketepikan.
4. Untuk membuat bahan lapisan atas pula, larutkan tepung bersama santan dan air.
5. Masukkan sedikit garam. Kacau rata dan masukkan ke dalam periuk.
6. Masak di atas api yang sederhana. Sentiasa dikacau sehingga mendidih.
7. Akhir sekali, tuang ke atas bahan lapisan bawah tadi. Biarkan sejuk dan bolehlah dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan