Resepi #33 Daging Goreng Hitam Manis


DAGING GORENG HITAM MANIS 
===========================
BAHAN-BAHAN:
500gm daging pejal | dihiris nipis
1 biji bawang besar |dihiris halus
3 ulas bawang putih | dihiris halus
5cm halia muda
3 biji cili merah | dihiris
2 biji tomato | dipotong
1 sudu makan lada hitam | ditumbuk kasar
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap manis
100ml air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


CARA MEMASAK:
1 Perapkan daging bersama halia dan bawang putih selama 30 minit.
2 Kemudian pijarkan minyak dan goreng daging sehingga empuk.
3 Setelah itu masukkan lada hitam, kicap manis, sos tiram, bawang besar dan cili merah. Gaul mesra dan sebati.
4 Seterusnya masukkan air secukupnya dan tomato. Biarkan seketika.
5 Akhir sekali, perasakan. Sedia dihidang panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan