3 cawan tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
2 1/2 cwn kacang tanah - goreng tanpa minyak - kisar halus
1 sdk esen vanila
1 cawan gula halus
Secubit garam
3 kuning telur
1 1/2 cawan minyak mazola
1 kuning telur - untuk disapu
Kacang tanah untuk hiasan
Cara Penyediaan
Satukn tepung gandum, baking powder, kacang kisar, esen vanila, gula halus, garam dan kuning telur. Gaul hingga semua rata.
Tuang minyak mazola sedikit2 sambil mengaul adunan tadi hingga menjadi doh yang boleh dikepal, kalau kurang boleh tambah lagi.
Ambil adunan dalam 10 gm, bulat2kan seperti guli, tekan sedikit atasnya dan susun dalam dulang pembakar yg dilenser dengan sedikit butter.
Hias dengan kacang tanah, tekan sedikit lagi dan sapu sedikit kuning telur.
Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 25 minit, bergantung pada oven masing2.
Bila masak, biarkn biskut atas dulang sehingga suam, baru dialihkan atas jaringan.
Biskut agak rapuh masa baru2 dikeluarkan dari oven.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan