Resepi #42 Bahulu Kemboja




BAHULU KEMBOJA


Bahan-bahan :



Bahan A

500 gm Santan Pekat

2 cawan Gula Castor / Halus

1 sudu kecil Garam Halus

Cara membuat :

1.Masak Bahan A hingga mendidih.

Bahan B

500 gm Tepung Gandum

900 ml Air Daun Pandan

6 Biji Telur Gred A / B

Esen Vanilla / Pandan

Pewarna Hijau Epal

Cara Membuat :

1.Campurkan semua bahan dan kisar
2.campurkan bahan A dan B

Bahan C

½ sudu besar Minyak Sapi

1 sudu besar Minyak masak

1 sudu besar Bijan

Cara Membuat :

1.Panaskan acuan bahulu kemboja ( saiz no.1 ) dalam oven.

2.Masukkan kesemua bahan C ke dalam acuan hingga Nampak garing.

3.Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar 30 – 40 minit pada suhu 180’c.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan