Rsepi #30 Mudahnya Buat Tart Telur


Bahan untuk crush :
• 2 cawan tepung gandum
• 1/4 cawan gula halus
• 1/2 teaspoon baking powder
• 1/4 teaspoon garam
• 1/2 cawan butter
• 2 biji telur

Cara membuat crush :

1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.

2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.

Bahan untuk filling :

• 1 cawan susu cair
• 4 biji telur
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan air
• 1 tbs tepung kastard
• 1/2 tsp vanilla essence

Cara membuat filling :

1. Pukul gula dan telur.

2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.

3. Mas tapis bancuhan filling tadi.

4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.

5. Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan