Resepi #41 Kuih Ketayap



KUIH KETAYAP


Bahan-bahan : 



Untuk inti: 

1) ½ biji kelapa parut 
2) ¼ cawan gula kabung 
3) ½ cawan gula pasir 
4) 1 helai daun pandan 
5) ¼ cawan air 

Untuk kulit : 

1) 1 cawan tepung gandum 
2) 1 cawan jus pandan 
3) ½ cawan susu segar 
4) 1 biji telur 
5) ½ sudu teh garam 

Cara :

Untuk inti: 

1) Gaulkan semua bahan­bahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.

2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan. 

Untuk kulit : 

1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapisk. 

2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin. 

3) Tuangkan sesenduk adunan dan lenggang­lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan. 

4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah­tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas­kemas. Buat hingga habis. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan