Resepi #17 Chicken Pie with Hashbrown Topping



Calon-Calonnya :
200 g Hash brown
2 sudu kecil mentega
2 keping dada ayam- di dadu
1 paket serbuk mushroom soup
1 biji bawang besar- dadu
1 sudu besar mentega
1/2 batang lobak merah- di sagat
2 btg saleri- di dadu
½ cawan corn kernel
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam

Cara Penyediaan :
Goreng hash brown sampai masak, hancurkan kasar menggunakan garfu dan gaul dengan 2 sudu kecil mentega. Ketepikan.
Panaskan mentega dan tumis bawang sekejap. Masukkan isi ayam dan tumis sampai ayam hampir masak.
masukkan serbuk mushroom roup, lobak merah, saleri dan jagung. Gaulkan dan masukkan air sedikit. Biarkan mendidih.
Masukkan tepung gandum yang di larutkan dalam sedikit air. Masak hingga pekat.
Perasakan garam dan lada hitam.
Sejukkan sebentar dan masukkan dalam bekas ramekin dan letakkan hash brown di atas setiap pie.
Bakar pada suhu 180oC selama 20 minit atau hingga keperangan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan